Waarom je water niet opnieuw moet koken

Zin in een kopje thee en er zit nog water van de vorige keer in de waterkoker? Het klinkt logisch om dat water opnieuw op te warmen. Het blijkt echter geen goed idee te zijn.

Water kokenAls er één land is waar ze hun thee serieus nemen, is het Groot-Brittannië wel. Daar hebben ze een heuse UK Tea and Infusions Association, en die waarschuwt nu dat je je waterkoker altijd met vers water moet vullen als je hem wil gebruiken. "Je water een tweede keer koken zorgt voor een heel platte smaak", aldus voorzitter William Gorman in The Telegraph.

Herkoken haalt al de zuurstof en stikstof uit het water, met een vieze thee als resultaat.

Als je perfect puur, gedestilleerd water kookt, gebeurt er helemaal niets. Maar kraanwater en flessenwater bevat ook mineralen en dergelijke. Kook je het water een keer, dan worden vluchtige verbindingen en opgeloste gassen verwijderd.

Kook je hetzelfde water echter een tweede keer, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Dit type van de schadelijke stoffen bevinden zich in opnieuw gekookt water: Arsenicum,Nitraten en Fluoride.

Nitraten en fluoride bijvoorbeeld worden steeds geconcentreerder bij elke kookbeurt, en die stoffen wil je zo weinig mogelijk in je lichaam hebben. Ververs het water dus maar, ook als je het voor iets anders dan thee wilt gebruiken.

Magnetron
Je thee even in de magnetron plaatsen als hij koud is, kan dan weer geen kwaad, meldt Gorman. "Vanuit een wetenschappelijk oogpunt doe je niets anders dan de moleculen wat heen en weer bewegen tot de drank opgewarmd is. De smaak zal daardoor niet beïnvloed worden."

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Proefpakket Groene Thee

4 soorten groene thee inclusief theezeef

€ 9,95
Bestellen
Thee ei met sneeuwpop hanger

Met sneeuwpop

€ 5,95
Bestellen