Wat is thee

Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld, een natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gedronken. Het is een warme drank gemaakt van de gedroogde jonge bladeren van de 'Camilla' planten. Van deze 'Camellia' planten bestaan meer dan 100 verschillende soorten. Thee is een opwekkende en geurige drank en komt oorspronkelijk uit China. In China werden de bladeren van de theestruik (camellia) vroeger gekauwd, maar men ontdekte dat je het ook kon laten trekken in water en het aftreksel kon drinken. Zo vonden ze het stimulerende en geurige drankje thee uit.

Voor het drinken van thee zijn twee soorten theestruiken uit de familie van de Camellia van belang, namelijk de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica.

Camellia Sinensis
De Camellia Sinensis (het China-type) heeft donkergroene, puntig toelopende en getande blaadjes met een lengte van 4-8 cm. De struik wordt zo'n drie tot vijf meter hoog. De bloemetjes hebben iets van de boterbloem, alleen de kleur is rose-wit. De Camellia Sinensis groeit het best in een gematigd klimaat: de plant is bestand tegen lage temperaturen.

Camellia Assamica
De Camellia Assamica is de sterkste soort en is daarom de meest verbouwde theesoort. Het Assam-type heeft lichtergroene en grotere blaadjes. De struik wordt zo'n 15 tot 20 meter hoog. De Assamica wordt meestal gebruikt voor de productie van zwarte thee. De struik komt voor in landen met een tropisch klimaat. Het Assam-type werd pas aan het begin van de 19e eeuw ontdekt door de Engelsen en vervolgens verbouwd.

De variatie in smaak en kleur van de verschillende soorten thee komt voort uit de groeiplaats, hoogte en ligging van de theetuin, meer of minder vocht, warmte, zon/schaduw, het plukseizoen en de bewerkingen na het plukken.

Veel van de bestaande theesoorten zijn kruisingen van de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica. De bekendste theesoorten groeien in 
Aziatische landen zoals China, Sri Lanka, Indonesië en India. Maar ook in enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen zoals Kenia, Malawi en Argentinië wordt thee verbouwd.


Gerelateerde artikelen:

Bijbehorende producten:
Biologische Rooibos Pure

Biologische thee

€ 3,30
Bestellen
Biologische Witte Thee Citroen Rozemarijn

Biologische witte thee

€ 4,60
Bestellen