Wat is verschil tussen losse thee en theezakjes

In Nederland en andere westerse landen wordt er nog steeds meer thee gezet met theezakjes dan met losse thee. Wel zie je de laatste jaren dat losse thee populairder aan het worden is.

Wat is eigenlijk het verschil tussen losse thee en theezakjes?

Losse thee

De bewerking
Zowel losse thee als thee in theezakjes komen van dezelfde plant, de camellia sinensis. Een van de grootste en belangrijkste verschillen zit in de bewerking van het blad van de thee plant. De theebladeren die in theezakjes terecht komen zijn een stuk fijner dan de theebladeren die voor de losse verkoop gebruikt worden. Theebladeren die in theezakjes zitten worden vaak (niet altijd) bewerkt volgens de zogenaamde CTC-methode. Gevolg van het gebruiken van de CTC-methode is dat de bladeren doordat ze zo vermalen worden breken en hierdoor hun smaakmakende olien verliezen.

De tijd voor het trekken van de thee
Het zetten van thee met losse thee lijkt zoveel meer werk dan theezetten met een theezakje. Thee heeft ruimte nodig om zich te ontvouwen en de smaken los te laten. In een theezakje krijgen de theebladeren minder kans om zich goed te ontvouwen. Losse theeblaadjes kunnen bij de juiste bereiding zich veel beter in het hete water ontvouwen en .kunnen daardoor optimaal hun smaak en geur afgeven. Omdat de theebladeren groter zijn laat men de theebladeren ook vaker langer trekken.

In theezakjes hebben de bladeren minder ruimte en bevatten minder smaakmakende olien, er is (doordat het blad veel minder groot is) minder tijd nodig voor de bereiding. De oppervlakte van de thee 'theestof/dust' is groot omdat het heel fijn poeder is, en daardoor zullen de essentiele olien en aroma's ook snel vervliegen.

De prijs/kwaliteit verhouding
Veel mensen vinden de prijs die je moet betalen voor losse thee te hoog. Wat men daarbij uit het oog verliest is dat je meer thee krijgt dan in een pakje met theezakjes en dat je maar 2 gram losse thee nodig hebt voor een kopje thee gezet met losse thee.  Daarnaast kun je van losse thee zeker meerdere koppen thee zetten. Theezakjes verliezen daarentegen snel smaak en zijn daardoor niet meerdere keren te gebruikten. Zo haal je dus meer koppen thee uit 100 gram losse thee waardoor de kosten per kopje lager wordt. Ook is losse thee van een betere kwaliteit en bevatten ze niet de "theestof (dust)" dat in de theezakjes terecht komt door de CTC-methode.

 

Gerelateerde artikelen:

 

Bijbehorende producten:
Magneetblikje Carl

Inhoud 15 gram

€ 2,49
Bestellen
routin schenktuit

1883 de Philibert Routin Schenktuit

€ 2,99
Bestellen