Top 5 theeproducerende landen

De meest bekende theesoorten komen uit de Aziatischelanden, zoals China, India, Sri Lanka en Indonesië. Andere belangrijke theeproducerende landen zijn onder andere, Kenia, Turkije, Japan, Malawi, Zimbabwe en Tanzania. Wereldwijd wordt er per jaar ongeveer 3 miljard kilogram thee verbouwd.

De 5 belangrijkste theeproducerende landen zijn

China
Cha is het Chinese woord voor thee. China is een land waar thee drinken al eeuwen een belangrijk onderdeel van hun cultuur is. China is dan ook het land waar thee oorspronkelijk vandaan komt. In China wordt thee al zo'n 4000 jaar verbouwd en is dan ook een van de weinige landen die elk type theesoort perfect weet te verbouwen.

Japan
Het meest verwesterde land van Azië staat bekend om haar groene thee. De theeën worden in Japan gestoomd in plaats van geroosterd. Hierdoor krijgen de theeën een zeer heldere smaak met een sterke ‘groene thee’ smaak. Japanse thee is ook uniek omdat het thee aftreksel een tikje vet is, een kenmerkende eigenschap welke de Japanners ‘umami’ noemen.

India
Chai is het Indiase woord voor thee. India staat bekend om haar zwarte thee, welke volledig gefermenteerd is. De thee komt voornamelijk uit de Assam en Darjeeling regio. Assam thee wordt sinds 1838 buiten India gedronken. Darjeeling is een exclusieve zwarte thee die met name in Engeland wordt gedronken.
In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee, masala chai in het Indiaas aan te duiden.

Sri Lanka
Sri Lanka (of Ceylon) wordt geroemd om haar zwarte thee. Daar komen dan ook vele kilo's zwarte thee vandaan. Er zijn enorme theeplantages vol met theestruiken waar soms wel meer dan 5000 mensen werkzaam zijn. De meeste theetuinen zijn hooggelegen en het warme, natte klimaat laat de theestruiken iedere 7 tot 8 dagen uitlopen. Sri Lanka is de derde grootste theeproducent (na India en China). De drie meest bekende theeregio's zijn Dimbula, Uva en Nuwara Eliya.

Taiwan
Taiwan (of Formosa) staat voornamelijk bekend om haar oolong thee. Een andere benaming voor oolong thee is Wulong. Taiwan grenst dicht aan Guangdong, een provincie van China waar vooral oolongthee wordt geproduceerd. Door het klimaat en de hoogte waarop de theeplantages liggen, worden in Taiwan een aantal van de beste oolongs geproduceerd.

Bijbehorende producten:
theepot porselein rood

In de kleuren rood, wit en blauw

€ 23,34
Bestellen
Theepot Kimassai

Wit met decoratieve afrikaanse opdruk

€ 14,75
Bestellen