Archeologen ontdekken oudste thee

In een kist, uit de grafkamer van de Chinese Keizer Jing, postuum Han Jingdi, is de oudste thee ter wereld gevonden. Onderzoek heeft aangetoond dat hij theeblaadjes meekreeg als grafgift. Han Jingdi stierf in 141 voor Christus. Zijn persoonlijke naam was Liu Qi.

China is een land waar thee drinken al eeuwen een belangrijk onderdeel van hun cultuur is. Ook de leiders van het rijk van het Midden hadden lang geleden al een voorliefde voor een kopje thee.  Dat blijkt uit een analyse van de grafgiften van Keizer Jing Di. Hij was de vijfde Keizer in de Han-dynastie en regeerde van 157 tot 141 voor Christus, het jaar van zijn overlijden.

Zijn grafkamer is al in de jaren 90 opgegraven in de buurt van Xi'an. Pas kort geleden hebben archeologen de talrijke voorwerpen die toen zijn gevonden nader onderzocht. Ze onderzochten onder andere de inhoud van een houten kist. En ontdekten daarin kleine kristallen die ooit tussen de haartjes op het oppervlak van theeblaadjes hebben vastgezeten.

Aan de hand van massaspectrometrie, een veel gebruikte techniek om moleculen te kunnen identificeren, konden de onderzoekers vaststellen dat het theeblaadjes waren.

Nooit eerder is bewijs van dergelijke oude theeblaadjes gevonden. Met een leeftijd van 2.150 jaar zijn het tot op heden de oudste sporen van thee ter wereld. Dat een Chinese Keizer zich ermee liet begraven, geeft het belang aan dat de Chinese samenleving toen al aan thee hechtte.


Gerelateerde artikelen:

 

Bijbehorende producten:
Proefpakket Biologische Thee

4 soorten biologische thee inclusief theezeef

€ 9,95
Bestellen
Kunststof citroenpers

Kunststof citroenpers met handvat

€ 6,95
Bestellen