Wat is het verschil tussen een theehuis en een theekoepel?

Een theehuis is een gelegenheid waar theeceremonies plaatsvinden en waar thee gedronken wordt en een theekoepel is van oudsher een gebouw waar vrijetijdsbesteding plaatsvond door welgestelde mensen.

Wat is een theehuis?

In Japan is een theehuis een huisje waarin theeceremonies gehouden worden.
Er wordt door de gastheer thee gedronken met zijn gasten. Een Japans theehuis staat meestal in het midden van een theetuin.

In China is het de benaming van een cafe waar thee de belangrijkste rol speelt.

In Nederland is een theehuis een horecagelegenheid waar thee en andere non-alcoholische dranken worden geschonken.

Een theehuis is iets anders dan een theekoepel.

Theehuis in een theetuin

Wat is een theekoepel?

Een theekoepel is een gesloten gebouw met over het een koepelvormig dak en heel veel ramen. Vanaf de 17e eeuw werden theekoepels vooral in Nederland door welgestelden mensen gebouwd voor hun vrijetijdsbesteding.
Vandaag de dag zijn deze bouwwerken veelal gewaardeerd als monument.

Theekoepels zijn een typisch Nederlands verschijnsel.
Daarbij wordt vaak vanwege de naam, gedacht dat theekoepels bedoeld zijn als een plaats om thee te drinken.
Een theekoepel diende echter eerder als prestigeobject van de eigenaar die het zich kon veroorloven. Ze werden vooral voor diverse vrijetijdsbestedingen zoals het drinken van thee maar ook het nuttigen van alcohol, etentjes en lezen gebruikt.
Theekoepels bevinden zich vaak op buitenplaatsen en zomerverblijven van rijke stedelingen.
Meestal vrijstaand op een punt met een bijzonder uitzicht, zoals aan een rivier, weg of op een heuvel. Niet alleen zien, maar ook gezien worden, speelde een rol.
Een deel van de theekoepels is trendsettend geweest, rijkelijk uitgevoerd en onder architectuur gebouwd en er zijn onder meer Chinese en Turkse invloeden gebruikt.

Een deel van de theekoepels zijn verdwenen, vooral de goedkope, eenvoudige theekoepels zijn in de loop der jaren gesloopt. Een ander deel is verhandeld en verplaatst. De grootste concentratie theekoepels vind je in de Vechtstreek. Ook langs het Spaarne of op oude stadsomwallingen werden veel theekoepels opgericht.

Theekoepel

Sommige theekoepels zijn gerestaureerd en uitgebreid zodat er meer sprake is van een theeschenkerij met terras en dergelijke. In het Nationaal Park De Hoge Veluwe, vlak bij Jachthuis Sint-Hubertus, staat de voormalige theekoepel van Helene Kröller-Müller. Deze is sinds 2009 geopend als theeschenkerij voor museumbezoekers. De bediening wordt door gehandicapten in dienst van een zorginstelling verzorgd.


Bijbehorende producten:
Samovar Mr. Tea

Thee / waterkoker

€ 159,95
Bestellen
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen