Losse thee zetten

Bij het zetten van thee spelen, naast een goede thee, de volgende aspecten een belangrijke rol. Thee zetten

1. Watertemperatuur
De temperatuur van het water waarin je thee laat trekken is belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de thee. Wanneer theewater te koud is komt er nauwelijks smaak vrij. Bij te heet water wordt de thee weer bitter. De te gebruiken watertemperatuur is ook per theesoort verschillend.

2. Zettijd van de thee
Hoe langer je thee laat trekken, des te meer stoffen er vanuit de theeblaadjes in het water terechtkomen en daarin oplossen. Hoe lang je thee moet laten trekken, hangt af van de theesoort. Doorgaans geldt: hoe langer je de thee laat trekken, des te sterker de smaak wordt.
Daarnaast speelt de hoeveelheid theeblaadjes die je gebruikt een rol. Hoe meer theeblaadjes je gebruikt, hoe korter de thee hoeft te trekken.

3. Hoeveelheid te gebruiken thee
Voor het zetten van een kopje thee met losse thee heb je een theelepel thee nodig (ongeveer 2,5 gram). Je kunt voor het afmeten ook gebruik maken van een speciale theemaatlepel.

4. Theezeef
Bij het zetten van thee met losse thee heb je een theezeefje nodig. Er zijn verschillende soorten theezeefjes verkrijgbaar. Het beste kun je een theezeef roestvrij staal (RVS) gebruiken.

Hieronder vind je voor een aantal theesoort de hoeveelheid te gebruiken thee per mok , de te gebruiken watertemperatuur en de benodigde trektijd.

Theesoort Water
temperatuur
Hoeveelheid
voor mok
Zettijd
Zwarte thee 90-95 graden 2 gram 3-5 minuten
Groene thee 80 graden 2 gram 2-4 minuten
Rooibos thee 95 graden 2 gram 6-8 minuten
Kruidenthee 95 graden 3 gram 5-8 minuten
Vruchtenthee 95 graden 3 gram 3-5 minuten
Honeybush thee 95 graden 3 gram 5-10 minuten
Witte thee 80 graden 2 gram 3-5 minuten

 

Ook interessant?

 

 

 

Bijbehorende producten:
Proefpakket Biologische Thee

4 soorten biologische thee inclusief theezeef

€ 9,95
Bestellen
Thee ei met sneeuwpop hanger

Met sneeuwpop

€ 5,95
Bestellen