Is thee vochtafdrijvend?

Veel mensen vragen zich wel eens af waarom ze van thee drinken vaker moeten plassen. In dit artikel proberen wij uit te leggen waarom Is thee vochtafdrijvend?dat zo is.

In thee zit de stof theïne (een synoniem voor cafeïne). Deze theïne zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Theïne werkt namelijk in op het centrale zenuwstelsel waardoor de stoelgang sneller verloopt maar ook de uitscheiding van urine verhoogt wordt. Gevolg is dat je sneller en vaker naar de wc moet om te plassen.

De gedachte dat thee vochtafdrijvend werkt en daarom niet mag worden meegerekend tot de 1,5 tot 2 liter vocht die we dagelijks moeten drinken is niet correct. Het is niet zo dat je van thee drinken uitdroogt, dus meer vocht verliest dan je inneemt. Thee bestaat namelijk voor meer dan 95% uit water en telt dus gewoon mee voor je dagelijkse vochtinname. Wanneer je echter langere tijd geen thee hebt gedronken en dan weer thee gaat drinken zul je merken dat je vaker moet plassen. Dit wordt veroorzaakt door de toename van de theïne in je lichaam. Dit effect is echter maar van korte duur. Na een paar dagen raakt het lichaam namelijk weer gewend aan de theïne en hoef je niet meer zo vaak te plassen.

Ook de sterkte van de thee bepaalt of je vaker moet plassen. De hoeveelheid theïne is bij een sterke kop thee hoger dan bij een slappe kop thee.Een gemiddeld kopje thee bevat ongeveer 40 mg theïne. Het theïne gehalte scheelt ook per theesoort. Voor een overzicht verwijzen we naar ons artikel theïne gehalte per theesoort.

Uiteraard verschilt het ook van persoon tot persoon. Het ene lichaam reageert namelijk heviger op de theïne dan het andere.


Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Pinacolada vruchtenmix thee

Vruchtenthee

€ 3,75
Bestellen
Tea Party Boek

Heerlijke recepten voor een authentieke afternoon tea of high tea

€ 12,50
Bestellen