Uitleg over thee fermentatieproces

Het fermenteren van thee vindt alleen plaats voor zwarte thee. Alle andere theesoorten zijn ongefermenteerd. 

Voor het fermenteren van zwarte thee zijn er 2 methodes:
• De CTC-methode ('Chrus of Cut, Tear and Curl')
• De orthodoxe methode.

CTC-METHODE
Deze CTC-methode (Crush of Cut, Tear and Curl) wordt het meeste gebruikt in de wereld voor het produceren van thee voor de bekende theezakjes. Deze methode levert kleinere stukjes theeblad op die een sterker en sneller aftreksel geven. Dit is ideaal voor het gebruik in theezakjes. Bij de CTC-methode worden theeblaadjes 'gebroken' tijdens het machinale proces.  Thee gemaakt met de CTC-methode wordt ook wel theestof (dust of fannings) genoemd. Wanneer je eens een theezakje opent kun je zien waarom dit theestof heet. Kenmerkend voor thee gemaakt met de CTC-methode is de indringende smaak en het snel kleuren van de thee.

ORTHODOXE-METHODE
De traditionele 'orthodoxe' methode wordt onder andere nog toegepast in China, Taiwan, delen van India, Sri Lanka en Indonesië. Bij deze methode worden uitsluitend hele theebladeren gebruikt, waarbij men de geplukte bladeren in dunne lagen uitgespreid om enigszins te verwelken (verflensen) en al wat te drogen tot ze slap genoeg zijn om ze te rollen zonder het bladoppervlak te breken. Dat kan tot ongeveer 24 uur in beslag nemen. Het drogen zorgt ervoor dat het rotten van de theebladeren (oxidatieproces) tegen gegaan wordt.

Om het fermentatieproces en het oxidatieproces te stoppen worden de theebladeren gevuurd. In het verleden werd het vuren gedaan in grote pannen boven op een vuur. In sommige delen van China gebeurt dit nog steeds, gebruikelijker is echter dat men gebruik maakt van hete-luchttunnels of ovens. De theeblaadjes worden hierdoor zwart en krijgen hun teegeur.

Bijbehorende producten:
Bombilla - filterrietje voor Yerba Mate

RVS filterrietje voor drinken Yerba Maté

€ 5,95
Bestellen
Thee lekbakje

Porseleinen theetip. Kleur mandarijn

€ 3,65
Bestellen