Uitleg over Japanse theeceremonie

De Japanse theeceremonie is een ritueel dat het maken, serveren en drinken van thee omvat. Deze theeceremonie wordt ook wel chanoyu or chadō, sadō genoemd.
De gastheer nodigt een aantal mensen uit, die dan uit de drukke stad, samen komen in een theehuis om samen thee te drinken. De gastheer kan daarmee zijn kunsten van het thee zetten laten zien. Het water moet namelijk aan de kook worden gebracht op een aparte ketel op kolen en net niet koken (ongeveer 80 graden). Iets wat ervaring en beheersing van het stoken vraagt. De ceremnie kan van 3 tot wel 7 uur duren. Matcha groene thee

De gasten komen door een tuin bij het theehuis (ook wel chashitsu genoemd), met tatami-matten, waar ze na het wassen van de handen en mond naar binnen gaan. Het theehuis heeft een lage opening, waardoor men gebukt (en vroeger ook zonder wapens) en meestal op de knieen het huisje moet binnengaan. Deze wijze van binnengaan bevorderde het gevoel van nederigheid.

De thee die wordt geserveerd is Matcha, de fijnste groene poederthee, die met een kleine garde of bamboe theekwast in de theekom met heet water wordt gemengd. Match thee is wat bitter van smaak en wordt daarom vooraf gegaan door zoete Japanse cake of een koekje om de mond "voor te bereiden" op de bittere thee.

De theeceremonie wordt in complete stilte gehouden.In Japan spreekt men echter van de 3 geluiden van de theeceremonie, zijnde het geluid van het deksel van de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatamimat wordt geplaatst en het geluid van de theespatel op de theekom. Matcha thee klopper

De theemeester serveert voedsel met ingredienten, kleuren en vormen van het seizoen en twee soorten thee. De eerste thee is dik en de gasten nemen om beurten enkele slokjes uit dezelfde kom. De voornaamste gast vraagt naar de naam van de thee en vervolgens spreken de deelnemers hun waardering uit over de gebruiksvoorwerpen en de theekom. De tweede, dunnere thee heeft een opgeklopte schuimlaag en wordt in afzonderlijke kommen geserveerd. Elk detail maakt deel uit van de ceremonie. Het ritueel belichaamt de waarde van respect, delen en attentheid. De basis van gastvrijheid in elke cultuur.

 

Gerelateerde artikelen:

 

 

Bijbehorende producten:
Biologische Rooibos Pure

Biologische thee

€ 3,30
Bestellen
Porlex sesamzaad kruidenmolen

Met keramische maalschijf

€ 8,99
Bestellen