Kan thee drinken DNA beinvloeden?

Kan thee drinken invloed hebben op je DNAEr vinden door het gebruiken van verschillende producten veranderingen aan het DNA plaats. Kan dit ook door het drinken van thee gebeuren?

Er zijn al langer meerdere studies over de rol van etenswaren op de werking van het DNA. Er is ook al aangetoond dat onze voeding impact heeft op het DNA. Het DNA wordt niet aangepast maar er vinden wel veranderingen plaatst de zogenaamde epigenetische veranderingen. Dit is geen structuurverandering van het DNA maar er kunnen wel bepaalde stoffen toegevoegd worden waardoor het DNA anders gaat werken. Een bepaald deel van het DNA kan daardoor aan of uitgezet worden.

In Zweden is er een onderzoek gedaan naar de invloed van koffie en thee op deze veranderingen. Uit eerdere studies (zie Koffie en gezondheid) blijkt dat koffie en thee invloed hebben op meerdere factoren van de gezondheid. Ook blijkt dat koffie en thee een positieve invloed hebben bij het onderdrukken van verschillende kankersoorten.
De zweedse onderzoekers hebben nu een groot onderzoek gedaan en het blijkt dat bij vrouwen theedrinken wel invloed heeft op de epigenische veranderingen. Bij het drinken van koffie worden er zowel bij mannen als bij vrouwen geen verandering aangetroffen. Bij het drinken van thee blijkt dit alleen invloed te hebben op vrouwen waarbij specifieke genen die betrokken zijn bij ontwikkeling van kanker aangepast worden. Ook blijkt de oestrogeen methabolisme aangepast te worden.

Er wordt in deze studie dus een positief effect waargenomen op het minder ontwikkelen van kankervormen door het drinken van thee bij vrouwen.
Of thee en koffie drinken echt gezond is wordt met deze studie niet aangetoond.

Bron: Weronica E. Ek et al, Uppsala Universiteit, Zweden in Human Molecular Genetics

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
rvs theepot simon

Theepot Simon RVS 750ml

€ 30,45
Bestellen
Proefpakket Groene Thee

4 soorten groene thee inclusief theezeef

€ 9,95
Bestellen