Hoeveel cafeïne zit er in thee?

Cafeïne  zit in alle theesoorten maar het theïne (synoniem voor cafeïne ) gehalte verschilt per soort, hoe sterk de thee is gezet en de Hoeveel cafeine zit er eigenlijk in mijn kopje theegrootte van de kop of mok. Zo zit er in groene theesoorten veel minder theine dan in zwarte theesoorten, dit komt mede door het verschil in het productieproces die de bladeren onder gaan. Hieronder staan een aantal theesoorten op een rijtje met daarbij het cafeïne gehalte per kopje thee van 125 ml.

Theesoort Hoeveelheid cafeïne
Zwarte thee  40 mg
Pu-ehr thee  40 mg
Oolong thee  30 mg
Groene thee  25 mg
Witte thee  20 mg
Kruidenthee  0 mg
Rooibos thee   0 mg

Zoals je in bovenstaande tabel ziet zit er in witte en groene thee aanzienlijk minder cafeïne. Deze thee wordt namelijk gezet met een kortere trektijd en lagere temperaturen. In kruidenthee en rooibos thee zit zelfs helemaal geen cafeine omdat deze gemaakt worden van planten die niet gerelateerd zijn aan de Camellia sinensis (theestruik) en van nature cafeinevrij zijn.
    
Na het drinken van een kopje thee zul je weinig merken van de werking van theïne. Dit omdat er te weinig cafeïne in thee zit. Wanneer je systematisch veel thee drinkt verspreid over de gehele dag (ongeveer 6 keer 160 ML) zul je merken dat er minder momenten zijn geweest dat je (mentaal) vermoeid was die dag.

Ook interessant?

  • Hoe kun je thee het beste zetten
  • 6 gezonde ingrediënten voor in de thee
  • Waarom losse thee drinken?

 

Bijbehorende producten:
routin koffiesiroop pompjes

1883 de Philibert Routin Koffiesiroop pompjes

€ 6,75
Bestellen
Thee-ei met pers

Thee-ei met pers. Van kunststof

€ 6,95
Bestellen