Hete thee werkt verfrissend op warme dagen

Bij zomerse temperaturen is een kopje hete thee wellicht het laatste wat je wilt drinken om af te koelen. Een IJsthee of een IJskoffie lijkt waarschijnlijk aantrekkelijker.

Warme thee kan verfrissend werkenHet drinken van warme dranken bij hoge temperaturen is eigenlijk helemaal niet zo'n slecht idee. De grootste theedrinkers op de wereld wonen namelijk in de warme regio's. Zij kennen de voordelen ervan: warme dranken helpen om het lichaam af te koelen.

Een kopje warme thee of water lokt een hoeveelheid zweet uit die de toegevoegde hitte van de drank meer dan compenseert. Hierbij spelen wel een aantal zaken een rol, zoals de temperatuur van de warme drank, hoeveel je ervan consumeert en de temperatuur en vochtigheid van je directe omgeving.

Verdamping
Hoe werkt het? De warme vloeistof activeert sensoren in de mond en het bovenste verteringsstelsel die het brein stimuleren om het lichaam meer te
laten zweten. En zweten is, zoals we allemaal weten, een belangrijk mechanisme om ons lichaam te helpen afkoelen.

Belangrijk detail is wel dat het zweet de kans moet krijgen om te verdampen. Anders gaat het afkoelende effect verloren. Wanneer het zweet niet kan verdampen (het dus van je afdruppelt), dan zal ook een kopje warme thee niet helpen bij het afkoelen. Een warme drank in een vochtig klimaat zal dus minder effect hebben. Ook als je te veel kleren aan hebt, zal het warme kopje thee geen verfrissing brengen. Want ook dan kan het zweet niet verdampen. Wanneer je aan het sporten bent is het ook niet zinvol om warme thee te drinken.

Koud is niet altijd verfrissend
En hoe zit het dan met koude dranken? Werken die dan niet verfrissend? Die werken eventjes wel. Wanneer je een koude drank nuttigt, die kouder is dan het lichaam, zal de warmte worden opgenomen door de vloeistof, dat zorgt echter maar voor een tijdelijk afkoelend effect. De reden hiervoor is dat de warmteoverdracht wordt gecompenseerd door minder zweet op het huidoppervlak.

Bron: Knack.be

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Sencha Appel/Kiwi

Groene thee

€ 3,90
Bestellen
Theepot Kimassai

Wit met decoratieve afrikaanse opdruk

€ 14,75
Bestellen