Uitleg over e-nummer E220 Zwaveldioxide

Herkomst 
Zwavel is een natuurlijk mineraal en is een anorganische verbinding tussen zwavel en zuurstof. Het is een van de oudste conserveermiddelen, welke al werd gebruikt in het oude Egypte en door de Romeinen. Uitleg over het E-nummer E220 zwaveldioxide

Functie en eigenschappen
Zwaveldioxide is een kleurloos gas, gebruikt als conserveermiddel. Wordt vooral gebruikt ter voorkoming van verkleuring van gedroogd fruit en wordt aan wijn toegevoegd om het gistingsproces te beheersen. Het remt enzymatisch en microbieel bederf. De stof komt voor als een kleurloos gas met een scherpe karakteristieke reuk, dat goed oplosbaar is in water. Daarbij ontstaat een zuur, die zorgt voor de eigenlijke werking. Het is dus het meest effectief in zure en licht zure producten. Door verhitten verdwijnt het als gas uit levensmiddelen.
Het kan vitamine C stabiliseren.

Toepassing
Zwaveldioxide kan worden toegepast in zeer veel (licht) zure producten
Acceptable dagelijkse inname (ADI) : tot 0.7 mg/kg lichaamsgewicht

Te vinden in: bier, frisdranken, gedroogd fruit, sappen, likeurtjes, wijn, azijn en aardappelproducten.

Gezondheid 
Door de oxiderende werking kan het sommige vitamines in producten afbreken. In de lever wordt het omgezet tot sulfaat, hetgeen met de urine wordt uitgescheiden.
De International Labour Organization in Amerika adviseert om E220 te vermijden als je last hebt van conjunctivitis, bronchitis, emfysemen, bronchiale astma of hart- en vaatziekten. 
De bijwerkingen zijn onder andere: bronchitis, met name voor hen die gevoelig zijn voor astma, hypotensie (lage bloeddruk), tintelingen of anafylactische shock. Het vernietigt ook vitamine B1 en E. Niet aan te bevelen voor consumptie door kinderen.

 

Bijbehorende producten:
 	Green Chai kardamom kaneel

Groene thee Chai

€ 4,25
Bestellen
rvs theepot simon

Theepot Simon RVS 750ml

€ 30,45
Bestellen