Zijn Britten de grootse theedrinkers?

In de zomer van 2016 onderzochten de correspondenten van NRC een cliché over hun land. In dit artikel over de Britten en hun thee.


Eerst een korte geschiedenis van thee in Europa. Die begint rond 1560, met een beschrijving van de Portugese priester Gaspar de Cruz van een Chinese theeceremonie.
Het is de VOC die rond 1610 in thee gaat handelen, en Nederlanders worden de eerste Europese theedrinkers. De Engelsen raken pas in de ban van het drankje door het huwelijk van Charles II (die in Den Haag had gewoond) en de Portugese Catherine de Braganza in 1662. Haar eerste woorden op Engelse bodem zou een verzoek om thee zijn geweest. Ze kreeg bier.

Een eeuw later was thee het meest populaire drankje van Engeland. En dat is het nog steeds. Volgens de UK Tea & Infusions Association worden er dagelijks nog altijd 165 miljoen kopjes thee gedronken (tegenover 70 miljoen kopjes koffie). De afgelopen vijf jaar is volgens marktonderzoeker Mintel echter het volume verkochte thee gedaald van 97 miljoen kilo naar 76 miljoen kilo.

Lees de conclusie of Britten de grootste theedrinkers zijn op NRC.nl

Bijbehorende producten:
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen
Ronde zwarte metalen theewarmhouder

Ronde metalen theepot warmhouder

€ 12,75
Bestellen